Kundhistoria

UR-robotar både underhåller och skapar nya jobb hos Brynildgruppen

Tack vare flexibla UR16e kunde Brynhild Group låta sina anställda utföra mindre stressiga och repetitiva uppgifter.

– Vi har lyckats behålla all produktion i Norge, mycket tack vare ökad automatisering och robotisering,” säger projektledaren och dataingenjören Haris Jasarevic. Haris, som sedan 2017 och efter att ha avlagt en masterexamen i robotik, ansvarat för automatisering, digitalisering och robotisering inom Brynilds produktion i Fredrikstad.

Brynild är ett av Norges äldsta familjeägda företag, med rötter tillbaka till 1895, och en tillverkare av varumärken som Brynild sweets, Minde Sjokolade, Den Lille Nøttefabrikken, St. Michaels och Dent.

Idag använder de tre öppna robotar från Universal Robots i produktionen. Samtliga finns i fabrikens sockeravdelning. Två av dem har satts till palletering, medan den tredje har fått en mer avancerad tömningsuppgift. Nu väntar de på leverans av sin fjärde UR-robot som ska utföra uppgifter på chokladavdelningen.

UR 16 ger ett större utbud av möjligheter.

– Vi hade tänkt köpa en större industrirobot, men när UR16 kom ut på marknaden, som kan lyfta upp till 16 kg, kom vi snabbt överens om att det här var den bästa lösningen för oss.

Till skillnad från större industrirobotar, som kräver både mer utrymme och större säkerhetsåtgärder, kan UR-robotarna från Kameleon stå fritt, utan att behöva inhägnas.

– UR-robotarna är lätta att använda, lätta att programmera, väldigt flexibla på vad de kan arbeta med, och sist men inte minst, små och kompakta i storleken. Medan många är skeptiska till de stora industrirobotarna som måste inhägnas, kan en UR-robot ställas upp fristående så att den aldrig skadar dig.

Snabb process och bra support

– Det börjar med att vi utvärderar olika processer och funderar på om vi kan få en robot att göra det här, innan jag ritar ett förslag i 3D och simulerar. Sedan gör vi en beräkning på om detta är en bra investering innan vi beställer. Roboten kommer att levereras en månad senare och därmed är vi igång, förklarar Jasarevic som både bygger upp och startar upp UR-robotarna själv. – Men genom att köpa från Kameleon, som är direktimportör, slipper vi många onödiga mellanhänder.

Robotar som HSE-åtgärder

Jasarevic säger att de tre UR-robotarna har tagits emot väl av resten av produktionsteamet, som till och med har gett dem sina egna namn.

– Robotarna tilldelas de tunga och fysiskt krävande och repetitiva arbetsuppgifterna. Detta gör att operatörer kan utföra andra och enklare uppgifter. I slutändan gör detta oss mycket mer effektiva.

– Vi utökade vår kapacitet utan att behöva bemanna upp