Kundhistoria

-"UR-robotar gör inga misstag", säger produktionschefen

Maskinpakking AS är en av Nordens största och mest trafikerade förpackningsanläggningar för torrfoder. Konkurrensen om uppdragen är hård

Fabrikschef Knut Thomassen på Maskinpakking AS::

– UR-robotarna gör inga misstag

Maskinpakking AS är en av Nordens största och mest trafikerade förpackningsanläggningar för torrfoder. Konkurrensen om uppdragen är hård och toppmodern produktionsutrustning är därför en förutsättning för att kunna konkurrera mot aktörer i lågkostnadsländer. Sedan sommaren 2019 står två UR10-robotar från Kameleon för mycket av palleteringen i företaget.

Högt uppe på backen vid Hurumlandet i Asker kommun, med fantastisk utsikt över Oslofjorden, har Maskinpakking AS sina produktionslokaler.– Mondelēz, som äger Freia, står för ca. 30 procent av vår omsättning, säger fabrikschef Knut Thomassen, medan han visar oss in i ett ljust och trevligt konferensrum. Här finns ett antal välkända produkter utställda i glasmontrar; som Freia Jelly Powder och Cashewnötter. Maskinpakking gör också packning av ca. 150 andra produkter som du kan hitta i livsmedelsbutiker över hela Norden.

– Vi är Nordens största förpackning för dryck och bakning, och levererar till alla dessa länders aktörer. Men just nu är det olika typer av nötter och ekologiska frön som står för den största volymomsättningen här hos oss, säger Thomassen.‍

– UR10-robotarna från Kameleon har gjort palletering mycket enklare för oss, konstaterar fabrikschef Knut Thomassen på Maskinpakking

Hård konkurrens med lågkostnadsländer kräver modern produktionsutrustning

En av anledningarna till att Maskinpakking har kunnat konkurrera med andra länder om den här typen av pakettjänster de senaste tio åren, är att de alltid ser till att ha den senaste och mest aktuella produktionsutrustningen på marknaden. Därmed kan de producera väldigt effektivt.

– Det här är en väldigt konkurrensutsatt bransch, förklarar Thomassen. – Varje gång vi ska omförhandla avtal måste vi gå igenom tuffa anbudsrundor där vi konkurrerar med leverantörer i länder som Portugal, Spanien, Litauen och Lettland. Om vi ​​erbjuder samma pris som tidigare kan vi riskera att förlora kontraktet. Därför måste vi gå ner i pris varje gång: Lite i taget varje år.

UR-robotarna har varit igång dygnet runt i två år, utan sjukskrivning

– För att kunna bevara detta som industriföretag och samtidigt ha något kvar på slutresultatet måste vi ligga långt före tekniken, konstaterar Thomassen.

– Då är bland annat robotlösningarna från Kameleon bra att ha. Deras UR-robotar har gjort palletering mycket lättare för oss. Maskinpackning har totalt tre UR-robotar. Den minsta, UR5, gör enkla uppgifter som att vända och vända lådor medan de två UR10-robotarna är upptagna med palletering.

– De här flexibla robotarna gör inga misstag, om de inte har programmerats fel, då, ler han. – En av våra robotar har nu strosat och gått dygnet runt i två år, helt utan sjukskrivning. Om vi ​​låtit de anställda göra det här jobbet manuellt, hade löner och sociala kostnader snabbt stigit till 1,5 miljoner kronor per år.

UR-robotarna är flexibla och lätta att använda

– Det ekonomiska är en sak, men för oss är HMS-vinsten lika viktig, fortsätter Thomassen. – När packningen är för full är det många ton lådor som ska lättas upp på pallar under en arbetsdag. Här pratar vi om väldigt stora volymer: För vissa produkter kan en order vara 600 pallar och manuell palletering kunde tidigare ge arbetsdagar där man sågade 7 ton. Så det är inte konstigt att våra anställda i packningsanläggningen är mycket nöjda med att UR-robotarna tagit över detta monotona och tunga arbete med palletering. De berömmer också robotarna för att de är flexibla, lätta att manövrera och att det generellt är väldigt lite strunt med dem.

Pally-mjukvara.

– Pally gör det lättare för operatörer att manövrera roboten, säger CEO, Trond Olav Eek i Kameleon. – Och varje gång det kommer ett nytt lådformat eller palllayout kan de enkelt ordna programmeringen själva, tack vare det otroligt logiska och intuitiva användargränssnittet.

– UR-robotarna fungerar bra med människor, säger CEO Trond Olav Eek i Kameleon

UR-roboten fungerar bra sida vid sida med människor

– En annan stor fördel med UR-robotarna är att de kan fungera bra med människor, säger Eek. – Andra typer av robotar måste sättas i burar för att undvika att skada människorna runt omkring dem. Våra robotar behöver inte det. En UR-robot stannar automatiskt om någon skulle komma för nära.

 
Låna en UR-robot

De flesta företagsledare känner nog en viss osäkerhet inför att behöva investera i en avancerad robot.

– För många är det här något helt nytt, och de undrar om roboten kommer att fungera som förväntat, säger projektingenjör Emil Nissfolk på Kameleon.– I en process att detta är det också nödvändigt att ha stöd från hela organisationen; från ägarna till operatörerna som ska köra roboten.

– Vi löste det problemet genom att låna UR10-roboten på prov i en och en halv månad, konstaterar Thomassen. – Kameleon levererade hit den strax före semestern 2019. Den sattes direkt igång, och sedan dess har det fortsatt med den. Genom att demonstrera robotens funktionalitet på ett så direkt sätt blev vi övertygade om att detta var en smart investering. – Att låna ut robotar till potentiella kunder har blivit en del av Kameleons koncept, förklarar Eek. – Vi tycker att det är viktigt att både ledningen och de anställda förstår nyttan med en UR-robot innan de bestämmer sig för att köpa den.

Hittills har vi haft et tiotals robotar ute på den här typen av tester. – Och det har varit väldigt lyckat. Vi har ännu inte fått en enda UR-robot i retur efter lånetidens slut, ler Emil Nissfolk.

– Vi har lånat ut et tiotals UR-robotar till ett antal företag. Och vi har inte fått en enda av dem i retur efter lånetidens utgång, ler projektingenjör Emil Nissfolk i Kameleon